ARAMA

23 Mayıs 2011 Pazartesi

Doğa İçin Bıçak Seçimi - Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Doğada ihtiyacınız olacak en gerekli malzeme bıçaktır! Tabiri caiz ise bıçak hayat kurtarır. Bu yüzden iyi kaliteli bir bıçağa sahip olmalısınız. Bu bıçakla odun kırma işlemleri bile yapacaksınız. Kısacası bir çok zorlu koşula dayanacak bir bıçağa ihtiyacınız olacak..

O yüzden bıçak alırken dikkat etmeniz gereken hususlar var ;

-Çelik :
Herşeyden önce iyi bir çelikten üretilmiş olmalıdır. 440, Aus, 1095 gibi çelikler bu iş için uygundurlar. Karbon oranları yüksektir. Dayanıklılık, sertlik ve keskinlik vermeleri açısından içerisinde element oranları iyi dağıtılmıştır. (Bıçak çelikleriyle ilgili araştırmayı google üzerinden yapabilir, ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.)
Dikkat :Piyasada "kılıç çeliği" diye satılan uygun fiyatlı bıçakların tümü TENEKEDİR ve çin malıdır ! Hiç bir işinize yaramaz..

-Yekpare Gövde
Bıçak sapı ve  namlusunun tek parça olması anlamına gelir. Eğer sapı boşsa en ufak dirençte bıçağınız ortadan ikiye ayrılarak iş görmez hale gelebilir. O yüzden sap kısmı boş olmamalıdır !
Dikkat :Piyasada sapından survivor malzemeleri (olta vb) çıkan uygun fiyatlı bıçakları asla almayınız! 

- Et Kalınlığı:
Anlaşılabilir tabirle bıçağa üstten baktığınızda ki kalınlıktır. Kısacası sırt kalınlığı. Bıçağın dayanıklılığını önem teşkil eder. Alacağınız bıçağın en az 3 mm et kalınlığı olmak zorundadır. Bunun altındaki bıçaklarla sadece kesme işlemini gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz...

-Bıçağın Boyutu:
Bir bıçak aldığınızda tüm işlemleri rahatlıkla yapabilecekmisiniz ? Bunu düşünmelisiniz. Gereğinden büyük bıçaklarla sadece parçalama işlemleri yapabilirken bir elmayı soyamazsınız yada bir yüzme kesme işlemini düzgün yapamazsınız. Gereğinden küçük bir bıçakla ise bir dalı kesemeyebilirsiniz, odunun üzerine koyup başka bir odunla vurarak odunu parçalayamazsınız. O yüzden bıçağın ortalama boyutta olması önemlidir.






BAZI BIÇAK ÖNERİLERİ :

GERBER LMF II



    COLD STEEL SRK




                                                    BORA SHOGUN



SOG SEAL PUP ELITE



GERBER BIG ROCK CAMP