ARAMA

23 Mayıs 2011 Pazartesi

Paracord 550 III (Paraşüt İpi) Şart Mıdır ?

Paracord 550 III (Paraşüt İpi) Şart Mıdır ?
Doğa aktivitelerinde en çok kullanılan ip şüphesiz paracord'tur.  250 kg'a kadar çekme direncine sahiptir. 6 ince ipten oluşması bazı durumlarda (barınak yapımı gibi) ayrılarak ipten tasafur etmemizi sağlar. Bir çok örme metodu vardır. Bir bileklik yapabilir ve açtığınızda 5 metre uzunluğunda paracord elde edebilirsiniz.

Bir çok kalınlıkta satılıyor. Bizim üzerinde durduğumuz doğada kullanılan 3 mm olanı. Paracord 2. dünya savaşından beri kullanılan pratik ve güvenilir bir ip. Peki gerçekten şart mı ? ve alternatifi yok mu ?

ŞART DEĞİL ve ALTERNATİFLERİ TABİ Kİ MEVCUT !

Paracord tüm iyi yönlerinin yanında popüler kültürün abartmasından büyük pay almış bir ip. Gerçekten kullanmanızın gerekmeyeceği durumlarda bile öne sürükmektedir. Mesela 4x4 jip seyahetlerinde  eğer ki bir sıkıntı çıkarsa paracord yardımıyla diğer jipe bağlanabilirmişsiniz ! 4x4le doğa gezisine çıkarken bir halat yerine paracord almayı kim tercih ederki ?  Yada kim böyle bir hataya düşüp bagaja halat koymayı unutur! Amerika'daki paracord satışı yapan sitelerin bazılarında "Bir dağa tırmanmak için gittiniz ve ipiniz yok! Merak etmeyin paracord yanınızda" gibi akıl karı olmayan reklamlara zaten diyecek birşey olduğunu sanmıyorum.. Dağcısınız, dağa tırmanmaya gidiyorsunuz ve tırmanış ipleriniz yok! diyeceksiniz ki geri dönmeye gerek yok paracordla tırmanırım... Bunun gibi gereksiz koşullarda kullanılmasını bir kenara bırakırsak ülkemizde paracord bulmak hemen hemen çok zor, bulduğumuz iplerin fiyatıysa gerçekten insanı güldürüyor. (Amerika'da 50 metresi 20 dolar olan paracord'un ülkemizde metresi 5 lira civarı satılmaktadır!) Halböyle olunca tabikide alternatif aramamız gayet doğal...

Alternatif : ZIPKIN İPİ !

Zıpkın iplerinin fiyat-performans oranı gerçekten inanılmaz. Bunun yanı sıra mm bazında ki dirençleri paracordtan 2 kat daha fazla!  Kaliteli bir zıpkın ipinin 1.5 mm'si 250 kg çekme kuvveti 3 mm paracordun çekme kuvvetine eşit.. Fiyatları ise gerçekten çok uygun. 50 metre Zıpkın ipinin fiyatı 50-60 lira. Tabiki bu sizin alacağınız kaliteye bağlı olarak değişiyor.  Benim size verdiğim bu ölçü en kaliteli olan zıpkın ipinin ortalama fiyatı. Daha uygun ve materyali farklı (naylon, polyester) zıpkın iplerinin 50 metresi 10-20 lira arası değişiyor. Fakat buraya DİKKAT : bu mataryelden olan iplerin mm oranları fazla olmasına rağmen çekme dirençleri daha düşüktür. Örneğin 2 mm naylon zıpkın ipinin çekme direnci 90 kg'dır.

Zıpkın ipinide paracord gibi her türlü doğal koşulda güvenle kullanabilirsiniz. İstediğiniz gibide örebilirsiniz. Örgü işlerimleri paracorda has değildir...


Paracord ve Zıpkın İpi'ni aynı fiyata buldum hangisini alayım ?
Eğer ki yurt dışından uygun fiyatlı paracord bulmuşsanız tabiki de tercih edebilirsiniz. Paracord iyi bir iptir. Fakat uçuk rakamlara almak gerçekten gereksizdir. Popüler kültürün peşinden gidip metresi 5 liraya ip almaya gerek yok..